Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkovat, neočkovat

I když s mnoha nařízeními vlády nesouhlasím a tvrdím, že mnoho jich přišlo s křížkem po funuse, nebo úplně zbytečně, ani na chvíli jsem neuvažoval, že bych se očkovat nenechal.

Mám kolem sebe kamarády a známé, kteří se očkovat nenechají. Je jich sice menšina, ale tvrdošíjně se brání. Jeden má nedůvěru v neověřené vakcíny. Druhého straší články o tom, kolik lidí mělo po vakcinaci různé zdravotní problémy a kolik už bylo po vakcinaci úmrtí. Mám i takové známé, a vy určitě také, kteří se nechali naočkovat až po tom, co viděli, kolik jejich známých už na očkování bylo. A mám i známou, která věří, že světu vládne procento nejbohatších, kteří si kovid vymysleli jako prostředek k ovládnutí populace, a že v čele tohoto procenta stojí Bill Gates. Paradoxní je, že ona již očkovaná je. Jaký k tomu měla důvod nevím. Něco, někdo ji přesvědčil, dostala strach z těžkého průběhu? To ví momentálně jen ona.

Zastávám názor, že očkovat, neočkovat se, je výsostné rozhodnutí každého jedince. A to i přesto, kdy jsem viděl plné kovid oddělení, na kterém byl neuvěřitelný fyzický a psychický záhul pro personál. To však není nic proti tomu, čím si procházeli nemocní. Trápení se, nejistota, strach, jestli tady budou i příští den. Nedramatizuji. Tak to bylo minimálně letošní jaro. Už jsem to napsal v jedné diskusi a bylo mi to omláceno o hlavu, ale personál na těchto odděleních by měl být sakra oceněn. Mnoho sestřiček bylo na tato oddělení převelena z rehabilitace, ambulance, kde se se smrtí nepotkávaly. A najednou byly vhozené do míst, kde se smrt procházela po chodbách a pokojích bez varování. Smekám před nimi jako i smekám před posádkami sanitek a doktory.

A přesto jsem proto, ať se nenaočkuje ten, kdo nechce. Není to povinnost a má na to svaté právo, které mu nikdo nemůže vzít. Není vůbec žádný důvod je odsuzovat. Mají na to právo i tehdy, když onemocní a skončí s těžkým průběhem v nemocnici. Jestliže někdo věří konspiračním teoriím, nevěří samotným vakcínám, myslí si, že už jsme stejně všichni promořeni, má strach zda mu očkování nezhorší zdravotní stav, nebo jen prostě nechce, je to jeho volba stejně tak, jako měli volbu ti naočkovaní. I pro očkované je tady možnost, že přijde mutace, na kterou nynější očkování nemusí stačit. Já však věřím vědcům, že si i s tímto poradí. Nemám důvod nevěřit, stejně tak jako nemá někdo jiný důvod věřit.

V současné době je irelevantní, jestli byl virus vytvořen v laboratoři, záměrně vypuštěn, nebo jen unikl pootevřeným oknem, nebo opravdu přeskočil z pásovce na netopýra, kterého snědl nenažraný "labužník". To ať si vyřeší ti nahoře. Pro nás je nejdůležitější normálně fungovat, cestovat, pracovat, bavit se, vydělávat, neplnit nemocnice. Proto budu vždy říkat všem popíračům očkování, že je dobré se nechat naočkovat a proč, a zároveň respektovat, pokud se rozhodne, že ne.

Máme-li my naočkovaní víru ve prospěch vakcinace, je na nás, jestli ty kolem "naočkujeme" chutí se jít naočkovat. A řekl bych, že i jiní se setkali s tím, že odmítač na očkování nakonec šel. Šel tam přesně proto, že uvěřil, podlehl, dostal strach, viděl, že očkování s lidmi kolem něj nic neudělalo atd. atd. Pokud u nás konečně skončí chaos v (ne)zvládání pandemie, hlavouni se přestanou plácat po zádech jak vše zvládli, a udělají pořádně vysvětlující kampaň o kladech očkování, které převládají nad zápory, které také vyjmenují, možná tím přesvědčí pár nerozhodných. Rozhodně by to bylo lepší, než jejich současná taktika vyvolat pocit, že očkovaní budou mít větší možnost svobodného života.

Autor: Petr Burian | středa 19.5.2021 7:28 | karma článku: 37,93 | přečteno: 4832x
  • Další články autora

Petr Burian

Být v rektu až po uši

Tím myslím, že je dotyčný zalezlý nohama napřed, aby mohl sem tam vykřičet do světa, jak moc se mu tam líbí, že nic lepšího na světě neexistuje.

15.1.2024 v 17:33 | Karma: 38,42 | Přečteno: 4821x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Dva ve při, aneb Zákon o ochraně oznamovatelů

Lež je vždy lží, i když se ji lhář snaží jakkoli obkecat. O to smutnější je, že vědomě lže osoba vzdělaná, vystupující jako ochránce bezpráví, které se bezpráví děje snad každý den.

14.1.2024 v 18:30 | Karma: 22,99 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

A co hasiči, mají vždy ty správné stříkačky?

Nevím na kolik hasičů jsem svými daněmi za 34 let přispěl, přesto začínám být přesvědčený, že mám právo vědět vše o každém jejich zásahu. A to nejlépe do 48 hodin od uhašení požáru, vyproštění člověka ze zdemolovaného auta atd.

13.1.2024 v 19:20 | Karma: 24,58 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Tatínek vám vyhlásí válku

Řekl Lukašenko a běžel se schovat za vycpaného medvěda, kterého nedávno uspal tatínek Putin na Sibiři flusačkou.

16.3.2022 v 7:12 | Karma: 26,98 | Přečteno: 582x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Zobání

Sport provází můj život stejně jako komunisty rudá hvězda a kapitalisty krachy na burzách. A amatérský sport zažívá žně.

30.11.2021 v 9:54 | Karma: 20,73 | Přečteno: 439x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1449x
Žijeme tady a teď. Minulost už nebude a budoucnost ještě nebyla.