Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Migranti a uprchlíci II

Není migrant jako migrant? Ale je. Tímto navazuji na svůj včerejší komentář k tématu a jako reakci na diskusi pod tímto článkem.

Přiznávám, že problémem včerejšího příspěvku bylo i to, že jsem opravdové téma jen nakousnul a čekal na reakce, místo toho, abych vše podal jasněji.

Tímto tedy vnesu další pohled i poznatky ze včerejší diskuse. Já se včera vyjádřil ve smyslu, že zde máme nicotné minimum politických azylantů, ale naopak značné množství ekonomických migrantů, které stále stoupá.

Většina diskutujících vedla debatu převážně tak, že jsem zastáncem, aby byla republika zaplavena lidmi pochybného charakteru, pochybných názorů, a hlavně lidmi nebezpečnými. A to přesto, že jsem v článku jasně napsal, že nezlehčuji problém Francie, Švédska ostatních zemí, kterým do vlasti nakráčelo ohromné množství migrantů, kteří se tam již radikalizují a vytváří ghetta, která jsou časovanou bombou. V diskusi jsem také několikrát zopakoval, že zde ani náhodou nechci něco podobného. A dokonce jsem i vládu pochválil, že odmítá přistoupit na kvóty a tím dává jasně najevo, že takto dopadnout nechceme ani náhodou.

Včera jsem také vůbec nehodnotil rozhovor z rádia, ve kterém mne zaujala právě ta část o poměru ekonomických ku politickým migrantům. Nehodnotil jsem ani hosta rozhovoru, ani neziskovou organizací, kde je ředitelem. Přesto jsem dostal odkaz na výroční zprávu této organizace, kde si ovšem diskutující neuvědomil, že je markantní rozdíl mezi neziskovou a nadací.

Ale.. Jen málo diskutérů si uvědomuje, že tady máme další problém, který se bere jako nicotný a nás neohrožující, a o kterém se moc nemluví. Tím problémem jsou migranti ekonomičtí. Ti, kteří zde dostávají práci, kterou majorita nechce vykonávat. Proč ji nechtějí místní vykonávat je možná i na samostatný článek.

Trochu odbočím.. Kamarádka je přes dvacet let provdaná v Německu v krásném malebném městečku. Mi osobně se tam moc líbí. I ona sama je nadšená z místních, i jak ji přijali mezi sebe prakticky hned při přestěhování. Při mě návštěvě jsme seděli na terase a já se ptal, co to je za kravál z nedaleké budovy, která vypadala jako ubytovna. "To jsou zahraniční dělníci místní továrny," odvětila. A společně s manželem, který tam žije od narození začali vyprávět. Že díky nedaleké továrně jsou u nich tito dělníci už dost dlouho. Nikdy nebyl zásadní problém. Vždy několik jich mělo pronajatý jeden byt, chodili do práce a dalo by se říct, že se i začlenili mezi místní. Problém nastal tehdy, když fabrika potřebovala další a další levnou pracovní sílu. Za touto silou se začaly stěhovat rodiny. A mnohdy početné rodiny. Manželky, sestry se téměř okamžitě začaly domáhat sociálních dávek a místní sociální systém je celkem štědrý. Vytvořila se komunita, kde ne všichni pracovali, což se zvýraznilo ve velkém měřítku při ekonomické krizi 2008. A protože i jim nastaly ekonomické problémy a mnozí si nemohli dovolit platit byt, bylo rozhodnuto. Velké město vzdálené cca. 30km, řeklo jasné ne. A tak byla v městečku přestavěna nevyužitá budova na něco podobného jako ubytovna. A tím vzniklo menší "ghetto" se svými pravidly, se svoji kulturou, se svým stylem života. Jelikož drtivá většina nepracovala, byli téměř neustále všichni doma, a jako doma se tam chovali. Jejich děti byly začleněny do kolektivu děti místní školy a školky. "Ghetto" začalo žít po svém ve dne i v noci. Do absurdna vše ještě vyhnaly místní úřady, když bylo na třídních schůzkách rodičům místních naznačeno, že by si měli děti přistěhovalců brát domů, aby i maminky z "ghetta" měly možnost si obstarat pochůzky po úřadech, a aby těmto dětem pomohli se začleněním. Nebudu to natahovat. Místní maminky mají nyní strach své děti pouštět ven samotné, protože se množí případy, kdy si jiné děti prostě vezmou jejich kolo, jejich balón, protože u nich to tak funguje, a množí se rvačky mezi dětmi, přibývá slovního napadání atd.

V diskusi pod včerejším článkem jsem nejdříve dostal nandáno, že jsem sluníckář (kdysi jsem byl i označen jako člen pražské kavárny, takže v pohodě), ale zarazil mě názor jiného diskutujícího, který se mnou nesouhlasil, ale pak přidal, že proti migrantům vlastně nic nemá, neboť je ve své firmě zaměstnává. Upozornil mě také na to, že mnoho z těchto ekonomických migrantů práci u nás bere jako přestupní stanicí pro další cestu dál do Evropy.

Uvědomuji si velmi dobře, že je velký rozdíl mezi ekonomickými a politickými migranty v souvislosti s nynějším stavem v Evropě. I to, že se ani nedá srovnávat kulturní prostředí, sociální návyky apod. Nechci ani moc polemizovat o tom, proč má náš průmysl potřebu sem dovážet dělníky z jiných zemí. Bylo mi řečeno, že je to kvůli konkurenceschopnosti. Tomu já moc nevěřím.

Nemusíme si nic nalhávat, většina z dělníků z jiných zemi pro průmysl jsou pracující na nejnižších pozicích a bydlí převážně na ubytovnách. Takže se o nějakém pozitivním kulturním prostředí nedá moc uvažovat.

My děláme nyní přesně to samé jako v Německu před lety. Máme u nás zhruba 640.000 těchto lidí, z nichž lékařů a lidí na vyšších postech nebude zase tak moc. Vždyť to je skoro jako obyvatel Brna a Ostravy dohromady. Čím více jich sem přijde, tím více budou vznikat komunity a "ghetta" se svými neshodami s místními, a tím více jich také odejde dál do EU.

Já nejsem ani náhodou pro to, aby u nás nepracovali lidé z jiných zemí! Ale jsem přesvědčen, že sem průmysl účelově vozí hromady dělníků, kteří by zde a v EU vůbec být nemuseli. Proč se tak děje a moc se o tom nemluví, to nechám na posouzení každého. Já si myslím, že to je tichá hrozba a snaha průmyslu jít nejjednodušší a nejlevnější cestou. Jak jsem psal v diskusi. Pokud budou průmyslníci myslet jen na své miliardy, udělají pro miliardy téměř všechno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Burian | středa 26.5.2021 12:45 | karma článku: 28,39 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Petr Burian

Být v rektu až po uši

Tím myslím, že je dotyčný zalezlý nohama napřed, aby mohl sem tam vykřičet do světa, jak moc se mu tam líbí, že nic lepšího na světě neexistuje.

15.1.2024 v 17:33 | Karma: 38,42 | Přečteno: 4821x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Dva ve při, aneb Zákon o ochraně oznamovatelů

Lež je vždy lží, i když se ji lhář snaží jakkoli obkecat. O to smutnější je, že vědomě lže osoba vzdělaná, vystupující jako ochránce bezpráví, které se bezpráví děje snad každý den.

14.1.2024 v 18:30 | Karma: 22,99 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

A co hasiči, mají vždy ty správné stříkačky?

Nevím na kolik hasičů jsem svými daněmi za 34 let přispěl, přesto začínám být přesvědčený, že mám právo vědět vše o každém jejich zásahu. A to nejlépe do 48 hodin od uhašení požáru, vyproštění člověka ze zdemolovaného auta atd.

13.1.2024 v 19:20 | Karma: 24,58 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Tatínek vám vyhlásí válku

Řekl Lukašenko a běžel se schovat za vycpaného medvěda, kterého nedávno uspal tatínek Putin na Sibiři flusačkou.

16.3.2022 v 7:12 | Karma: 26,98 | Přečteno: 583x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Zobání

Sport provází můj život stejně jako komunisty rudá hvězda a kapitalisty krachy na burzách. A amatérský sport zažívá žně.

30.11.2021 v 9:54 | Karma: 20,73 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Rusové mají v bojích na sever od Charkova taktický úspěch, přiznal Kyjev

13. května 2024  9:13,  aktualizováno  11:37

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

Češi mají sex méně často, říká průzkum. S intimním životem jsou spokojeni

13. května 2024  11:31

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Válka bude vleklá, Putinův věrný bude jejím manažerem, naznačuje rošáda

13. května 2024  11:31

Výměna ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za ekonoma a vicepremiéra Andreje Belousova podle...

Mladí se v noci koupali v chebské kašně, poškodili při tom sochu rytíře

13. května 2024  11:21

Uchycení sochy Rolanda k podstavci na kašně v horní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1449x
Žijeme tady a teď. Minulost už nebude a budoucnost ještě nebyla.