Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neziskovky

Musím se vyjádřit k pojmu "nezisková organizace"... I když se zde objevilo několik článků na toto téma, přesto se málo zdůrazňuje, že i neziskovky je třeba rozlišovat a současný pohled poškozuje ty drobné a potřebné.

Téměř každý autor, který zde přispěl a hanil neziskovky, se vyjádřil i v tom smyslu, že není možné všechny házet do jednoho pytle. Za to jim dík. Jenže i tak, díky nepěknému pohledu na (ne)ziskovky placené bůhví kým a proč, mají ty ostatní problémy. 

Což o to, ony ty problémy (a mnohdy i existenciální problémy) měly vždycky. Jenže nyní, když má každý slovní spojení "nezisková organizace" spojeno s okrádáním, netransparentností, politikou apod., tak se s tímto zákonitě svezou i ty organizace, které jsou ve všem nevinně.

Snad jen zasvěcení mají ponětí, co to obnáší získat prostředky na činnost neziskovky na jeden rok. Ač se to nezdá, úplně vše stoji nějaké peníze. I to dobrovolnictví, pokud jej chcete provozovat cíleně, na úrovni a profesionálně, není možné dělat bez financí. A zdůrazňuji, že zdaleka ne všechny peníze jdou potřebným. To není možné. 

Dobrovolně bez financí můžete maximálně pomáhat jako jednotlivci, ale budou to stále jen jednotlivé služby jednotlivců jednotlivcům. Pokud přesto někdo takovouto službu dělá, pak to je borec. Zdaleka ne každý umí nezištně pomoct tam, kde je třeba.

Co se týká "organizované" dobrovolné, a tím pádem neziskové činnosti, pak to je práce na úrovni velmi dobrého a zároveň velmi špatně placeného manažera. Dle zákona musí mít organizované dobrovolnické centrum koordinátora služby s patřičným vzděláním, který se navíc v průběhu roku musí neustále dovzdělávat, což také stojí peníze. Dobrovolnickou činnost vykonávají ve velké míře studenti, kteří také většinou s ukončením studia ukončí i dobrovolnickou činnost. Nábor dobrovolníků je nikdy nekončící proces, který ukrojí spousty času. Navštěvujete školy, stále kontaktujete firmy a společnosti, platíte za dopravu a tel. hovory. Potřebujete alespoň malou kancelář, kterou vám také hned tak někdo nepronajme zadarmo i s vybavením. Musíte zajistit proškolování dobrovolníků, jelikož je nemůžete vypustit bez znalostí. Dle zákona musí každá vysílací organizace dobrovolníkovi uzavřít pojistnou smlouvu kryjící zodpovědnost za škody na majetku a zdraví.

Začátkem každého roku pak trnete v hrůze nad tím, jestli vám město přiklepne alespoň tu trochu peněz, kterou jste na provoz dostali minulý rok. Radní města vám mohou donekonečna říkat, že činnost dobrovolnického centra vítají, ale pak se při každých volbách strachujete, jestli vůbec nějaké peníze dostanete. Celý rok pak sháníte dofinancování doslova kde se dá. A to vůbec netoužíte po tom, abyste měli kanceláře na lukrativním místě, deset zaměstnanců s průměrným platem (na ten nedosáhne ani koordinátor centra), služební vůz a telefon s nekonečným tarifem, o jehož úhradu se nemusíte starat.

Je stále plno dětí, které žijí životem, který si ani neumíme představit. Je stále mnoho opuštěných starých lidí, kteří již nežijí, ale pouze přežívají a na sklonku života nemají nikoho, kdo by alespoň na pár chvil ulevil jejich pocitu osamění. Nemá cenu vypisovat všechnu práci, kterou dobrovolnická činnost obsahuje. Je to služba všude tam, kde je potřeba, ale na kterou se nevztahuje žádná řízená a pravidelná podpora.

Každý se může někdy dostat do nezáviděníhodné situace a čest těm, kteří dobrovolně a nezištně pomáhají. Nejen světovými konflikty je planeta živa. Daleko více "problémů" je přímo kolem nás u lidí, které třeba denně potkáváme. Každý nemůže a nechce vyjet do světa pomáhat lidem, kteří jsou zmítáni válkou a kteří trpí politickými rozhodnutími politiků, kterým by tak akorát nejraději nakopali zadele za to, co s vlastními spoluobčany provádí. Vůbec netvrdím, že humanitární organizace jako jsou Lékaři bez hranic, Člověk v tísni, ADRA atd. jsou k ničemu. Naopak, v dnešní době jsou potřebné jako koze drbání. Jen se vždy pozastavuji nad tím, kolik peněz je připraveno pro pomoc daleko za hranicemi, na druhém konci zeměkoule, ale na problémy, které se dějí zde, se systematicky kašle. Ony totiž za peníze drobným "tajtrlíkům" zde nejsou k mání patřičné politické body jako "frajerům", kteří pomáhají ve světě a stále se o nich někde mluví.

Autor: Petr Burian | úterý 31.1.2017 14:10 | karma článku: 19,98 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Petr Burian

Být v rektu až po uši

Tím myslím, že je dotyčný zalezlý nohama napřed, aby mohl sem tam vykřičet do světa, jak moc se mu tam líbí, že nic lepšího na světě neexistuje.

15.1.2024 v 17:33 | Karma: 38,42 | Přečteno: 4820x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Dva ve při, aneb Zákon o ochraně oznamovatelů

Lež je vždy lží, i když se ji lhář snaží jakkoli obkecat. O to smutnější je, že vědomě lže osoba vzdělaná, vystupující jako ochránce bezpráví, které se bezpráví děje snad každý den.

14.1.2024 v 18:30 | Karma: 22,99 | Přečteno: 620x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

A co hasiči, mají vždy ty správné stříkačky?

Nevím na kolik hasičů jsem svými daněmi za 34 let přispěl, přesto začínám být přesvědčený, že mám právo vědět vše o každém jejich zásahu. A to nejlépe do 48 hodin od uhašení požáru, vyproštění člověka ze zdemolovaného auta atd.

13.1.2024 v 19:20 | Karma: 24,58 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Tatínek vám vyhlásí válku

Řekl Lukašenko a běžel se schovat za vycpaného medvěda, kterého nedávno uspal tatínek Putin na Sibiři flusačkou.

16.3.2022 v 7:12 | Karma: 26,98 | Přečteno: 582x | Diskuse| Společnost

Petr Burian

Zobání

Sport provází můj život stejně jako komunisty rudá hvězda a kapitalisty krachy na burzách. A amatérský sport zažívá žně.

30.11.2021 v 9:54 | Karma: 20,73 | Přečteno: 439x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 155
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1449x
Žijeme tady a teď. Minulost už nebude a budoucnost ještě nebyla.